Del Yes Team-a Maribor se je udeležil družabno čistilne akcije v Stražunskem gozdu

Na sončen dan v juliju 2022 se je del ekpipe YesTeam-a Maribor udeležil družabno čistilne akcije v Stražunskem gozdu v Mariboru. Pomagal je organizatorju akcije, skupini Actimatch pri pobiranju razne vrste odpadkov, ki so jih obiskovalci tega mestnega gozda hote ali nehote odvrgli med svojo hojo, tekom ali kolesarjenem po gozdu. Udeleženci smo se na začetku akcije dogovorili o delovni razdelitvi tega obsežnega gozda na ‘čistilne sektorje’ in razdelili na manjše ekipe, od katerih je vsaka prevzela svoj sektor. Po prejemu vrečk, navodil in zaščitne opreme smo se lotili iskanja in poburanja odpadkov.

Udeleženec čistilne akcije pregleduje gozd in pobira odvržene odpadke

Med najdenimi odpadki so se znašli raznovrstni zavrženi izdelki: od ogorkov, embalaže sladkarij, pločevink, gradbenih odpadkov pa do velikega TV ekrana. Manjši kosi odpadkov so se nahajali povečini na in ob sprehajalnih poteh, večji kosi pa so bili bolje skriti v notranjosti gozda ali v obcestnih jarkih. Če smo naleteli na kupe zelenega odreza, smo jih označili na zemljevidu, ki je bil po koncu akcije predan občinskemu koncesionarju za odvoz odpadkov.

Udeleženci smo opazili, da je bil gozd bolj čist, kot smo pričakovali. Sklepamo, da je to posledica ozaveščenosti večine od obiskovalcev in obiskovalk gozda, preteklih čistilnih akcij in nekaj zelo aktivnih posameznikov iz najbližje okolice gozda, ki prostovoljno in redno čistijo Stražun, ker ga imajo radi in cenijo njegovo vrednost za mesto.

Udeleženci in udeleženki čistilne akcije z delom »izplena« (spodnji desni kot slike)

Avtor besedila: Gašper Žemva                                                                                                                                 

ob sodelovanju Jožeta Kosa Grabarja (avtor fotografij)

V Mariboru, novembra 2022

Opomba: Mestni gozd Stražun in ureditve v njem so predmet obravnave v mednarodnem projektu »Prihodnja mesta jugovzhodne Evrope« – »Future Cities of South East Europe« (v delu za mesto Maribor, 2020 – 2022)

Družabna čistilna akcija v Stražunskem gozdu